Baka med Manfred

Manfred Enoksson, den ofrivillige surdegsmonarken som han kallats är troligen Sveriges mest erfarne surdegsbagare. Han har under många år hållit kurser på Saltå Kvarn i Järna, men även runt om i landet bland annat i samarbete med Länstyrelsen och Eldrimner. När det vankas SM i bakning är det Manfred som är juryordförande.

Grundkurs i surdegsbakning

Grundkurs i surdegsbakning
2 dagars kurs 2500 kr
Lördag 17 augusti kl 14-19
Söndag 18 augusti kl 9-15

Grundkurs i surdegsbakning
2 dagars kurs 2500 kr
Lördag 5 oktober 14-19
Söndag 6 oktober 9-15

Grundkurs i surdegsbakning
Endagskurs 1750 kr
Söndag 27 oktober 9-17

Den här kursen vänder sig främst till dig som tidigare inte bakat matbröd med surdeg, men även till dig som provat själv och som vill lära dig grunderna ordentligt för att få ett bättre resultat. 

Endagskurs – Under dagen får du lära dig allt du behöver veta om grunderna för bakning med surdeg, vad surdeg egentligen är och var den kommer ifrån. Du får lära dig att göra din egen surdeg från grunden av både råg och vetemjöl. Vi går även igenom skillnaden mellan surdeg och jäst, dess respektive egenskaper och hur de påverkar brödets näringsvärde och vår matsmältning.

I den praktiska delen av kursen bakar vi tre olika bröd; ett lantbröd och ett rågbröd bara med surdeg,  samt en baguette med surdeg och fördeg. Vi använder de bästa ekologiska mjölsorterna från lokala kvarnar. t. ex. Vete, Dinkel, Ölandsvete och Råg.

Vi får öva teknik och prova på att vika och slå upp degar. Du får lära dig hur du formar en limpa på bästa sätt. Vi lär oss även om olika metoder av jäsning och vad skillnaden är mellan jäsning i rumstemperatur och i kylskåp. Sen kommer den viktiga och kreativa delen där vi snittar brödet för bästa funktion och skönhet. Slutligen bakar vi brödet och lär oss om hur vi förvarar det på rätt sätt så det håller sig färskt länge.

Tvådagarskurs – Här lär du dig detsamma som under endagskursen, men får betydligt mycket mer praktik då vi bakar 4-5 olika sorters bröd. Det blir mer tid till fördjupning och träning och du får mer kunskap med dig “i händerna”. Här har vi tid att sätta olika surdegar tillsammans och låta dem mogna över natten. Nästa dag tolkar vi dem tillsammans och lär oss att justera dem vid behov så att de utvecklas och bibehåller sin optimala jäsningskapacitet  – för bästa möjliga resultat.

Måltider ingår i kursen och en viktig del av lärandet är att vi tillsammans avnjuter olika brödsorter tillsammans med soppa och goda ekologiska tillbehör.

Till varje kurs behövs en assistent som får gå kursen gratis i utbyte mot att hjälpa till en timme innan och en timme efter kursen med att diska och städa samt att hjälpa kursledaren under kursen.

Från kursen får du med dig hem följande:

  • En kasse full med bröden du bakat.
  • Ett detaljerat kompendium med recept, tips och inspiration.
  • En färdig surdeg som du kan fortsätta att baka med hemma.
  • 10% rabatt på boende på Långbro Gård i samband med kursen när du bokar via www.langbrogard.se
  • Förhoppningsvis massor av inspiration, kunskap och nya vänner!

Fördjupningskurs

Fördjupningskurs i surdegsbakning
2 dagars kurs 2500 kr
Lördag 24 augusti kl 14-19
Söndag 25 augusti kl 9-15

Fördjupningskurs i surdegsbakning
2 dagars kurs 2500 kr
Lördag 14 september 14-19
Söndag 15 september 9-15

Fördjupningskurs i surdegsbakning
Endagskurs 1750 kr
Söndag 27 oktober 14-19

Den här kursen vänder sig till dig som redan baka surdegsbröd men som vill lära dig mer för att få ett ännu bättre resultat. 

Endagskurs – Under kursen bakar vi 3-4 olika sorters bröd, vi tränar på hur man viker och slår upp bröd samt hur man gör olika surdegar av de lokala kvarnarnas bästa ekologiska mjöler som t. ex. Vete,Dinkel, Ölandsvete och Råg. Vi tittar på mjölkvalitén och lär oss hur vi kan påverka bakningsegenskaperna med vissa ingredienser. Vi fördjupar oss i skållning och blötläggning. Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt rätt degtemperatur och degvila. Vi går in på hur man stretchar, viker och slår upp degen korrekt samt hur man snittar degen på rätt sätt. Sedan bakar vi brödet och slutligen tittar vi på hur man förvarar brödet på rätt sätt så att brödet håller sig färskt så länge som möjligt.

Tvådagarskurs – Här lär du dig detsamma som under endagskursen, men får betydligt mycket mer praktik då vi bakar 4-5 olika sorters bröd. Det blir mer tid till fördjupning och träning och du får mer kunskap med dig “i händerna”. Förhoppningvis får du även med dig flera nya knep som gör det lättare att hantera degen och nå bästa möjliga resultat. Vi har även mer tid att fördjupa oss i bröddesign med stenciler och andra tekniker för att skapa vackra och stilfulla bröd.

Här har vi tid att sätta olika surdegar tillsammans och låta dem mogna över natten. Nästa dag tolkar vi dem tillsammans och lär oss att justera dem vid behov så att de utvecklas och bibehåller sin optimala jäsningskapacitet  – för bästa möjliga resultat.

Måltider ingår i kursen och en viktig del av lärandet är att vi tillsammans avnjuter olika brödsorter tillsammans med soppa och goda ekologiska tillbehör.

Till varje kurs behövs en assistent som får gå kursen gratis i utbyte mot att hjälpa till en timme innan och en timme efter kursen med att diska och städa samt att hjälpa kursledaren under kursen.

Från kursen får du med dig hem följande:

  • En kasse full med bröden du bakat.
  • Ett detaljerat kompendium med recept, tips och inspiration.
  • En färdig surdeg som du kan fortsätta att baka med hemma.
  • 10% rabatt på boende på Långbro Gård i samband med kursen när du bokar via www.langbrogard.se
  • Förhoppningsvis massor av inspiration kunskap och nya vänner!

Kaffebröd och kavlade degar
Endagskurs 1750 kr
Söndag 10 november

Den här kursen vänder sig till dig som vill lära dig att baka kaffebröd och kavlade degar.

 Kursledare är Manfred Enoksson, i sitt eget nya kursbageri här på Långbro.

I den här tvådagarskursen får du lära dig att baka kaffebröd och söta degar i olika varianter, ett tillfälle för dig att lära dig göra egna fantastiska bakverk hemma.

Vi får lära oss om historia och ursprung på våra traditionella typer av kaffebröd och vi pratar om surdeg och skillnaderna mellan surdeg och konventionell  jäst. I den praktiska delen bakar vi kanelbullar, Wienerbröd och croissanter. Vi använder traktens bästa ekologiska mjöler och produkter från t. ex. Dinkel och Ölandsvete.

Kanelbullen är ju stjärnan bland våra kaffebröd! Därför ska vi lära dig hur man bakar den bästa bullen och göra fyllningen själv enligt Manfreds egna recept!

Vi gör wienerdeg tillsammans för hand och använder smör av olika kvalitet för att lära oss hur olika smörkvaliteter påverkar degen. Vi är också uppmärksamma på rätt degkonsistens och rätt bearbetningstemperatur. Sedan använder vi wienerdegen för att göra bl.a. wienerbröd. Av croissantdeg gör vi olika franska och danska frukostbröd.

Sist men inte minst får du lära dig hur du bakar och serverar kaffebröd på olika sätt och hur du förvarar det så det håller så länge som möjligt.

Måltider och fikarep ingår i kursen och en viktig del av lärandet är att vi tillsammans avnjuter olika  bakverk och brödsorter tillsammans med soppa och goda ekologiska tillbehör.

Till varje kurs behövs en assistent som får gå kursen gratis i utbyte mot att hjälpa till en timme innan och en timme efter kursen med att diska och städa samt att hjälpa kursledaren under kursen.

Från kursen får du med dig hem följande:

  • En kasse full med bröden du bakat.
  • Ett detaljerat kompendium med recept, tips och inspiration.
  • En färdig surdeg som du kan fortsätta att baka med hemma.
  • 10% rabatt på boende på Långbro Gård i samband med kursen när du bokar via www.langbrogard.se
  • Förhoppningsvis massor av inspiration, kunskap och nya vänner!

Glutenfri surdegskurs
1 dagskurs 1750 kr
Söndag 1 september kl 9-17
Lördag 9 november

Det här är kursen för dig som vill lära dig att baka glutenfritt matbröd. Den sker i samma lokaler som övriga kurser så hör av dig ifall du har den typen av glutenintolerans som kräver extra omsorger. -Det kan vi ordna.

Kursledare är Manfred Enoksson, i sitt eget nya kursbageri här på Långbro.

Under två dagar får du lära dig att baka goda bröd och bullar av olika glutenfria mjölsorter.

 Vi kommer att diskutera utmaningarna med glutenfri bakning, vilka glutenfria ingredienser som kan ersätta andra ingredienser och vilka naturliga ingredienser som kan användas för att baka gott glutenfritt bröd.

I den praktiska delen av kursen bakar vi med mjöl av bovete, havre, potatis och ris samt bakar 4 – 6 olika bröd med och utan bakformar.

Dessutom diskuterar vi hur användningen av psylliumfrön, fiberhusk och johannesbrödmjöl påverkar kvaliteten på brödet.

Måltider ingår i kursen och en viktig del av lärandet är att vi tillsammans avnjuter olika brödsorter tillsammans med soppa eller pizza och goda ekologiska tillbehör.

Till varje kurs behövs en assistent som får gå kursen gratis i utbyte mot att hjälpa till en timme innan och en timme efter kursen med att diska och städa samt att hjälpa kursledaren under kursen.

Från kursen får du med dig hem följande:

  • En kasse full med bröden du bakat.
  • Ett detaljerat kompendium med recept, tips och inspiration.
  • En färdig glutenfri surdeg som du kan fortsätta att baka med hemma.
  • 10% rabatt på boende på Långbro Gård i samband med kursen när du bokar via www.langbrogard.se
  • Förhoppningsvis massor av inspiration, kunskap och nya vänner!